Научници упозоравају на буђење леденог чудовишта

GS
Foto: Twitter

Сателитски подаци показују да је морски лед који окружује Антарктик далеко испод било ког претходно забиљеженог зимског нивоа што је забрињавајуће стање за подручје које се некада чинило отпорним на глобално загријевање.

- То је толико далеко од свега што смо икада раније видели. Готово је невероватно - рекао је Валтер Мејер који прати ниво морског леда у НАСА.

Стручњаци за поларна подручја наводе да би нестабилни Антарктик могао да изазове далекосежне последице. Ширење леда у великим размерама на Антарктику регулише температуру планете јер бела површина одбија Сунчеву енергију натраг у атмосферу и уједно хлади воду око континента. Без свог тог леда који хлади планету, Антарктик би могао да се из Земљиног фрижидера претвори у радијатор, упозоравају стручњаци.

Лед који плута на површини Антарктичког океана сада мјери мање од 17 милиона квадратних километара. То је чак 1,5 милиона квадратних километара морског леда мање од септембарског просјека и знатно испод претходних зимских рекорда. Ради се о површини око пет пута већој од Велике Британије.

Мејер није оптимиста и сматра да се морски лед неће обновити у значајној мери.

Научници још покушавају да утврде све факторе који су довели до тако ниског нивоа леда, а проучавање трендова на Антарктику у сваком је случају било историјско изазовно.

БУЂЕЊЕ ЧУДОВИШТА?

У години кад је оборено више глобалних топлотних и температурних рекорда у океанима, неки научници инсистирају на томе да је ниски ниво леда мјерило на које треба обратити пажњу.

- Можемо видети колико је све то још рањивије - каже Роби Малет са Универзитета у Манитоби који је базиран на Антарктику.

Танак морски лед уз екстремну хладноћу и јаке ветрове додатно је отежао посао његовом тиму.

- Постоји ризик да се лед одломи и отплута у море с нама на њему - каже Малет.

Морски лед настаје на континенту од марта до октобра кад је зимско раздобље на јужној хемисфери, да би се лети увелико топио, а део је сложеног система који се састоји од санти леда, копненог леда и големих плутајућих ледених плоча копненог леда који плутају уз обале. Делује као заштитни омотач за лед који прекрива копно и спречава загријевање океана, преноси Курир

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана