Научници у ребусу: Мистериозна планета постаје водени свијет?

Г.С.
Научници у ребусу: Мистериозна планета постаје водени свијет?

Тајанствена егзопланета удаљена од нас само 138 свјетлосних година је можда у процесу значајне трансформације. Наиме, анализа егзопланете ХД-207496б је показала да овај свијет, шест пута масивнији од Земље, или има плиновиту атмосферу, или глобални океан, или обоје те да се можда "смањује" према супер-Земљи.

Астрономи су до сада открили и потврдили око 5.300 егзопланета (планета изван Сунчевог састава), с тим да још има скоро двоструко више непотврђених кандидата. Притом су открили једну занимљиву ствар – нема пуно таквих тијела која су нешто мало већа од Земље и са орбитама краћим од стотињак дана.

Ради се заправо о једној астрономској граници - долини радијуса мале планете. Испод те границе налазимо стјеновите свијетове попут Земље, Венере и Марса и зовемо их супер-Земље. А изнад су небеска тијела са густом атмосфером која називамо мини-Нептуни, пише Science Alert.

За сада није сасвим јасно шта тачно одређује границу долине радијуса, али све више доказа сугерише да је с тим на неки начин повезана близина звијезде. Могуће је да испод одређеног критичног прага егзопланета једноставно нема довољно масе да гравитацијски задржи атмосферу.

Када је Насин свемирски телескоп за лов на егзопланете ТЕСС уочио егзопланету близу долине радијуса, с 2,25 већим полимером од Земљиног и орбитом која траје 6,44 дана, научници су отишли до телескопа од 3,6 метара ХАРП (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) и усмерили га према наранџастој патуљастој звијезди ХД-207496 како би боље проучили њу и ову занимљиву егзопланету.

Подаци с ХАРП-а су показали да је ХД-207496б око 6 пута масивнији од Земље. То значи да је густоћа егзопланете око 3,27 грама по кубном центиметру, што је знатно мање од Земљиног 5,51 грама по кубном центиметру и имплицира да састав ХД-207496б није у потпуности стјеновит. Стога су истраживачи спровели моделе како би видјели од чега је овај свијет састављен.

"Открили смо да ХД-207496б има мању густоћу од Земље те стога очекујемо да у свом саставу има значајну количину воде и/или плина", наводе научници у истраживању. Модели испаравања су показали да ако егзопланета има атмосферу богату водоником и хелијумом, ради се о привременом стању. Звијезда би требала у року од 520 милиона година потпуно да оголи егзопланету. Такође је могуће да је атмосфера већ нестала и да је ХД-207496б већ голи океански свијет.

Звијезда ХД-207496 релативно је млада, стара је око 520 милиона година. То представља ретку прилику за проучавање ових егзопланета пре трансформације у огољену супер-Земљу, ако ће то заиста бити случај за ХД-207496б. Накнадне студије би требале открити праву природу – и коначну судбину – овог тајанственог свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана