Научници тврде: Пластична амбалажа је биоразградива

ГС
Foto: Илустрација

Један ензим који се налази у природи "једе" пластику рекордном брзином.

То би могло да буде рјешење за планине пластичног отпада широм свијета.

Један тим истраживача је током претраживања једне мале депоније у Лајпцигу пронашао седам ензима који су били потпуно непознати до сада. Њихов задатак током претраге је био да покушају да пронађу протеине који би разграђивали, "изједали" PET пластику.

PЕТ (полиетилен терефталат) је врста пластике која се највише производи на свијету, а која се обично користи за флаше за пиће или паковања за воће и поврће. То је пластика којој треба изузетно дуго времена да се распадне у природи. Примјера ради, једна флашица за воду, уколико се не рециклира, остаје у природи 450 година. Из тог разлога научници покушавају да пронађу ензиме који ће убрзати процес распада пластике, како би смањили пластични отпад у свијету и тиме редуковали катастрофалан утицај који пластика има по живи свијет у природи.

Конкретно, није било претјерано много очекивања приликом узимања ових узорка, рекао је Кристијан Зонендекер, научник који је предводио истраживање. То је било тек друга депонија по којој су копали и сматрали су да су ензими који разграђују ПЕТ пластику ријетки.

Али један од тих ензима, назван PHL7 их је изненадио. Успио је да „изједе“ читав комад пластике за мање од једног дана. То је два пута брже од LCC-а, стандардног ензима који се данас користи у експериментима са PЕТ пластиком.

Како би се увјерили да њихово откриће није случајно, научници су упоредили могућност два ензима да разграде PЕТ пластику. Резултат је био исти. Нови ензим је био далеко бржи.

„Мислио сам да ћемо морати да узимамо узорке са стотина локација прије него што наиђемо на неки од ових ензима. Али очигледно је да свугде у природи постоје ензими који то раде“, рекао је Грејем Хау, који проучава деградацију PЕТ пластике на Универзитету Квинс у Онтариу, Канади, а који није био дио овог научног тима.

Свеприсутност PЕТ пластике

Иако се PЕТ пластика може рециклирати, не може се биоразградити. Попут нуклеарног отпада, када се PЕТ пластика створи, она никада не нестаје. Може се само преобликовати у нове производе. На примјер, од рециклираних флаша за воду може се направити торба, али квалитет пластике слаби са сваким циклусом рециклаже. Већина PЕТ производа се на крају претвори у тепихе или торбе, које у највећем броју случајева заврше на депонији.

Постоје два начина да се ријеши овај проблем. Први је да се обустави производња PЕТ пластике, али је материјал толико свеприсутан, да чак и када би компаније престале да га производе данас, и даље би постојали милиони празних боца или торби расути по природи.

Други начин је да нађе систем за разградњу пластике. Научници већ деценијама покушавају да пронађу ензиме који ће то успјети. Откриће LCC-а из 2012. представљало је велики помак, јер је то био први ензим који је успио да разгради пластику.

Открили су да ензим не прави разлику између природних и синтетичких полимера. Умјесто тога, препознао је PЕТ пластику као природну супстанцу и изједао исто као и природни полимер.

Побољшање постојеће технологије

Од открића LCC-а, научници попут Зонендекера су тражили нове ензиме који једу PЕТ у природи. LCC је ефикасан, али има ограничења, с обзиром да су му и даље потребни дани да разради пластику, а реакције морају да се одвијају на веома високим температурама.

Други научници и истраживачи покушавају да докуче како LCC може да буде ефикаснији. То тренутно ради компанија „Карбиос" у Француској, која прави LCC ензиме тако да они буду бржи и ефикаснији. Истраживачи са Универзитета Тексас у Остину недавно су уз помоћ вјештачке интелигенције направили протеин који једе PЕТ за 24 часа.

Код оваквих истраживања се иде од ствари које су познате, при чему научници само побољшавају оно што је већ откривено.

Иако ће овај тип инжењеринга бити неопходан док истраживачи покушавају да створе оптимални ензим за разградњу PЕТ-а, Зонендекеров рад показује да је ово тек врх леденог бријега у смислу потенцијала ензима који се појављују у природи.

Научници сматрају да још није достигнут максимум онога што може да се уради са овим ензимима у односу кад је у питању разградња PЕТ пластике.

Нова метода разградње за неколико година

И Зонендекеров нови ензим има ограничења. Иако може да разбије пластична паковања, још увијек не може да разгради флаше. PЕТ пластика од које су ове боце направљене је растегнута и стога је додатно хемијски измијењена на начин који је другачији од обичних пластичних паковања.

Његов тим је већ осмислио методу којом се слаби PЕТ пластика прије него што се на њој примијени ензим, али тај експеримент је још увијек у току.

Зонендекер сматра да би технологија која користи PHL7 за разградњу PЕТ пластике у великим размјерама могла да буде спремна за око четири години, што би биле добре вијести кад су у питању напори да се заштити животна средина и смањи пластични отпад, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана