Научници тврде: Кад умре, човјек је тога свијестан

Агенције
Научници тврде: Кад умре, човјек је тога свијестан

Особе које умру ипак остају још неко вријеме свесне свега што се око њих догађа, напомињу научници.

Људски мозак још ради након што срце престане, другим ријечима, мозак зна да сте мртви. То је показало истраживање спроведено на Универзитету “Stony Brook School pf Medicine” у Њујорку, преноси vecernji.hr.

Особе које умру ипак остају још неко вријеме свјесне свега што се око њих догађа, напомињу научници. Они који су преживели срчани удар и “вратили се” након клиничке смрти, често свједоче како су знали шта се око њих догађало, чули су и када су љекари прогласили вријеме њихове смрти, односно, вријеме када им је срце престало да куца. Водитељ истраживања, љекар Сем Парнија са споменутог универзитета, појаснио је како се током истраживања показало да особе које се “врате у живот”, након тог искуства, имају појачану жељу да помажу другима.

“Описивали су своја искуства како су гледали љекаре и медицинско особље како раде и покушавају да их спасу, били су свијесни свега”, рекао је Парнија за LiveScinece.

Љекари проглашавају вријеме смрти када срце престане да ради, али мозак је и даље “жив”. Када се особи са застојем срца даје вјештачко дисање и масажа срца како би се вратила у живот, мозак тада добија 50 одсто потребног кисеоника, појашњава, што одржава неке његове функције.

Мождане ћелије могу бити активне још и сатима након што срце престане да ради, пише Дејли мејл. Што дуже пружате умирућем вјештачко дисање и масажу срца, дуже ће се одржавати и та дјелимична мождана активност, али на успоренијем нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана