Научници снимали мозак човјека на самрти и дошли до запањујућих открића

Г.С.
Научници снимали мозак човјека на самрти и дошли до запањујућих открића

Организатор студије каже да је идеја да нам живот ‘бљешти пред очима док умиремо’ утемељена у науци

За цијели свијет је највеćа мистерија шта се дешава послије смрти – да ли нас ишта чека након што удахнемо посљедњи пут? Научници зато покушавају да одгонетну како изгледа процес умирања, као и да ли постоји нека свијест која остаје у тренуцима између овог свијета и онога што слиједи.

Физиолошке промјене

Да ли је то као искуство успављивања, лаганог одласка у ништавило, или смо свјесни тога да нестајемо?

- Умирање је искуство јединствено за појединца и њихове вољене - објашњава др. Патрик Стил, специјалиста за палијативно збрињавање.

- Постоји много више од физиолошких промјена које доприносе искуству умирања. На примјер, личност особе, њено бреме болести, подршка породице и пријатеља, дужина трајања неизљечиве болести и њена духовност - додаје.

Међутим, постоје одређене физиолошке промјене које се дешавају универзално.

- Редовни обрасци дисања се могу промјенити – понекад може бити бржи од нормалног, а понекад спорији. У посљедњим данима могу постојати периоди у којима постоје дуги размаци између удисаја. Дисање може постати бучно на крају живота. То је нагомилавање отпадних производа/секрета тијела. Често је то више узнемирујуćе за оне који слушају него за појединца који умире - описује Стил.

Студија објављена раније ове године у Frotiers in Aging Neuroscience открила је да мозак може остати активан током, а можда чак и након тренутка смрти.

Неописиво је тешко

Љекари су спроводили континуирану електроенцефалографију (ЕЕГ) на пацијенту који је имао епилепсију, и то у вријеме када је пацијент имао срчани удар и умро током процеса. То им је омогуćило да забиљеже активност људског мозга током смрти и открили су ритмове активности сличне враćању памćења, сањању, медитацији и свјесној перцепцији.

Организатор студије др. Ајмал Земар, неурохирург са Универзитета у Луисвилу, каже да би то могло значити да је идеја да нам живот ‘бљешти пред очима док умиремо’ утемељена у науци.

- Као неурохирург, понекад се носим са губитком. Неописиво је тешко пренијети вијест о смрти узнемиреним члановима породице - рекао је.

- Нешто што можемо научити из овог истраживања је: иако наши вољени имају затворене очи и спремни су да нас напусте, њихов мозак можда понавља неке од најљепших тренутака које су доживјели у животу - додао је др. Земар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана