Научници развили стакло које је скоро немогуће разбити

Г.С.
Научници развили стакло које је скоро немогуће разбити

Разбијени екрани на паметним телефонима могли би да постану ствар прошлости.

Наиме, научници са кинеског Универзитета Јилин похвалили су се како су развили стакло које је толико чврсто да га готово ништа не може разбити.

Како тврде сами научници, ново ултрачврсто стакло, које боље проводи топлоту од било којег стакла доступног на тржишту, чвршће је и од природног дијаманта.

Научници су до нове врсте стакла дошли стављајући посебну врсту угљеника у пресу и излажући је екстремним температурама и притиску. Резултат је стакло које има чврстину од 102 GPa, а најчвршћа ствар је недавно синтетизован AM-III угљеник са 113 GPa.

Објаснили су како су употребили угљеник састављен од 60 атома посложених у шупљу структуру која подсjећа на фудбалску лопту.

Током процеса обраде, шупља структура распада и ствара структуру која подсjећа на ону унутар дијаманта. Иако су научници успjели да направе комадиће велике тек један милиметар, они су били довољно велики за додатно проучавање.

Стварање стакла с таквим супериорним могућностима отвара врата целом низу нових апликација, истакао је аутор студије, геохемичар Jингвеи Феи са Карнеги института за науку у Вашингтону.

Појаснио је да је његов тим, за разлику од претходних покушаја, успио да направи стакло на релативно ниским температурама, што омогућује масовну производњу (а тиме и употребу) таквог екстремно чврстог стакла, преноси oslobodjenje.ba.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана