Научници развили "космички бетон" за изградњу станишта на Марсу

ГС
Научници развили "космички бетон" за изградњу станишта на Марсу

Дуже од 50 година људска нога није крочила на Мјесец, а сада се човјечанство припрема за нови велики корак у истраживању свемира. Мјесец, а потом и Марс постаће прве дестинације за људска станишта.

Научници су тестирали различите материјале за изградњу станишта на Марсу. 

Иновација у овом пољу долази од научника с Универзитета у Манчестеру, који су развили нови "космички бетон" састављен од ванземаљске прашине.

Брз повратак на Земљу током мисија у дубоком свемиру неће бити могућ па је стога важно ослањати се на материјал који се може пронаћи на терену. Транспорт материјала са Земље био би изузетно скуп за свемирске агенције.

Нови материјал је назван СтрЦрете, а осим ванземаљске прашине садржи и шкроб из кромпира те со. Експерименти су показали да у комбинацији са симулираном марсовском прашином шкроб дјелује као везивно средство за бетон, а добијени материјал је двоструко чвршчи од обичног бетона те се може користити за изградњу ванземаљских свјетова.

У истраживању се наводи да StarCrete има чврстоћу од 72 мегапаскала, а обични 32. Када је тестиран кориштењем мјесечеве прашине, StarCrete је надмашио остале с чврстоћом од 91 мегапаскал.

Према прорачунима, врећа кромпира тешка 25 кг садржи довољно шкроба за производњу готово пола тоне StarCrete бетеноа, односно 213 цигли. Откривено је да обична со (односно магнезиј хлорид који се налази на Марсу) и сузе астронаута додатно повећавају чврстоћу овог материјала.

Претходно је тим тестирао људску крв и урин као везујуће средство, међутим, то је непрактично за рад великих размјера, а здравље астронаута би могло бити угрожено у суровом свемирском окружењу.

"Будући да ћемо производити шкроб као храну за астронауте, имало је смисла гледати на њега као на везујуће средство умјесто људске крви. Такође, садашње грађевинске технологије још увијек захтијевају много година развоја те значајну енергију и додатну тешку опрему за обраду, што мисији додаје трошкове и сложеност. StarCrete не треба ништа од овога те поједностављује мисију, док је уједно чини јефтинијом и изводљивијом.

StarCrete би могао бити еколошки прихватљивија алтернатива традиционалном бетону који се користи на Земљи. Производња цемента и бетона чини око 8 посто глобалне емисије ЦО2. Након завршетка истраживања, тим ће наставити експериментисати с повећањем чврстоће StarCrete материјала за будућу употребу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана