Научници развили готово неуништиво стакло

IT Mixer
Foto: Pixabay

Разбијени екрани на паметним телефонима могли би ускоро отићи у историју, заједно с великим заштитним кућиштима којима је једина задаћа – сачувати екран.

Наиме, научници са кинеског Универзитета Јилин похвалили су се како су развили стакло које је толико чврсто да га готово ништа не може разбити.

Како тврде сами научници, ново ултрачврсто стакло, које боље проводи топлоту од било којег стакла доступног на тржишту, чвршће је и од природног дијаманта.

Научници су до нове врсте стакла дошли стављајући посебну врсту угљеника у пресу и излажући ју екстремним температурама и притиску. Резултат је стакло које има чврстину од 102 ГПа, а најчвршћа ствар је недавно синтетизован АМ-ИИИ угљеник са 113 ГПа.

Појаснили су како су употријебили угљеник састављен од 60 атома посложених у шупљу структуру која подсјећа на фудбалску лопту. Током процеса обраде, та се шупља структура распада и ствара структуру која подсјећа на ону унутар дијаманта. Иако су научници успјели направити комадиће велике тек један милиметар, они су били довољно велики за додатно проучавање.

Стварање стакла с таквим супериорним могућностима отвара врата цијелом низу нових апликација, истакнуо је аутор студије, геохемичар Yингњеи Феи са Царнегие института за науку у Вашингтону.

Појаснио је да је његов тим, за разлику од претходних покушаја, успио произвести стакло на релативно ниским температурама, што омогућује масовну производњу (а тиме и употребу) таквог екстремно чврстог стакла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана