Научници први пут забиљежили звуке које испуштају раже VIDEO

Г.С.
Научници први пут забиљежили звуке које испуштају раже VIDEO

Китови пјевају, делфини звижде, шкампи испуштају звуке сличне пуцкетању, а што се тиче ража научници су до скоро мислили да су та створења нема.

Видео-снимци откривају да најмање двије врсте ража — Urogymnus granulatus и Pastinachus ater — из Индо-Пацифика производе карактеристичне и упечатљиве звуке.

Морски биолог и вођа студије Лахлан Фетерплејс наводи да је њихово кликтање приликом снимања у једном тренутку постало толико бучно да је фотограф испустио камеру. Откриће вјероватно не би представљало толико изненађење за научнике и рониоце да нису провели толико времена са овим животињама у води, мислећи да не испуштају никакве звуке.

Како ража прави звук?

Прије него што су објављени резултати најновије студије, једино помињање ових „кликова" се може наћи међу подацима из истраживања спроведеног 1970. године, када су научници испитивали понашање крављих ража у заточеништву. Том приликом су установили да оне испуштају оштре и кратке кликове, али тек након што су их стимулисали. Међутим, иако сада имамо непобитан доказ да и раже у дивљини производе звуке, никоме није јасно на који начин.

„Оне немају гласне жице и не постоји јасан механизам који указује како то раде", објашњава Фетерплејс.

Ипак, истраживачки тим је уочио на снимку, да приликом испуштања звукова долази до скупљања рупа на њеној глави — што сугерише да риба ствара неку врсту трења између дисајних путева и околног ткива. Такође је могуће да праве вакуум — као када људи цокћу језиком. Шта год да се дешава, вјероватно ће ускоро бити откривено, јер научници већ сад планирају студије како би детаљније испитали анатомију ових морских створења.

Шта покушавају да кажу?

Фетерплејс и његов тим су за потребе студије анализирали колики је опсег ражиног слуха. Након чега је утврђено како оне могу да чују звуке које производе, што може сугерисати да је ово можда и неки вид комуникације међу њима. Паралелно са овим анализама они су испитивали и да ли коралне и лимун ајкуле — на чијем менију се налазе ове раже, такође чују ове кликове. Одговор је да. Све ово указује да они имају одређену сврху и служе као вид упозорења грабљивицама које се приближавају.

Међутим, постоји још једна могућност.

Приликом истраживања у заливу Џефри у Аустралији, фотограф и коаутор студије Хавијер Делгадо Естебан је уочио како оне ове звуке највјероватније користе и како би позвале појачање. Једном приликом док је ронио са њима, чуо је младу ражу како производи кликове након чега су јој се придружило још неколико њих.

Еколог Одри Луби са Универзитета на Флориди, објашњава зашто карактеристични звукови до сада нису забиљежени. Она вјерује да за то највјероватније постоји неколико разлога, међу којима су могућност испуштања у одређено доба године или вријеме, као и да постоји вјероватноћа да то раде само одређене врсте, пренијела је „Национална географија".

„Оне су јако тешке за проучавање јер су веома покретне и скоро неухватљиве", додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана