Научници представили добро очуван леш рунастог носорога

Срна
Научници представили добро очуван леш рунастог носорога

ЈАКУТСК - Добро очуван леш рунастог носорога старог око 20.000 година који су пронашли научници након одмрзавања леда у јакутској дивлјини у Сибиру представлјен је након што је превезен у град Јакутск, гдје може започети нјегово детаљније проучавање, јавили су руски медији.

Лист “Сајберијан тајмс” објавио је да је на лешу младог рунастог носорога нетакнуто 80 одсто органског материјала, укључујући длаку, зубе, рог и сало.

Леш је откривен у августу, а превезен је тек недавно због тога што су научници морали да сачекају да се заледи пут како би се лакше прешло преко неповољног терена.

“Пронађени рунасти носорог дуг је отприлике 236 центриметара, што је за око метар мање од стандардне одрасле јединке”, изјавио је доктор Генадиј Боескоров са Академије наука у Јакутији.

Он је за “Сајберијан тајмс” рекао да је носорог био висок 130 центиметара, што је за око 25 центиметара мање од одраслог рунастог носорога.

Научници вјерују да је носорог угинуо након што се заглавио у мочвари док је бјежао од ловаца, али прави узрок смрти тек треба да буде утврђен, пренио је “Спутњик”.

У Јакутији је раније откривен још један рунасти носорог, али је нови леш први када је ријеч о овој старости јединке и овом степену очуваности. То даје научницима могућност да проучавају начин раста и развоја рунастог носорога.

Слична открића постала су чешћа у сибирским тундрама усљед повећаног топљења леда. Поједини стручњаци изразили су забринутост због потенцијалне нове појаве древних бактерија и вируса који су били залеђени хиљадама година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана