Научници открили шта је то у људској крви што привлачи комарце

novosti.rs
Научници открили шта је то у људској крви што привлачи комарце

Тим америчких научника је открио која то хемијска једињења у људској крви привлаче комарце.

Ово откриће потенцијално може бити први корак ка проналажењу лијека који може да замаскира наш (за комарце неодољив) мирис.

Истраживачи са Универзитета „Рокфелер" у Њујорку проучавали су генетски модификоване женке комараца како би открили који им се неурони активирају када осјете укус крви. Познато је да се само женке комараца хране крвљу, и то у периоду парења, преноси РТС.

Иначе и оне се, као и већина инсеката, прије свега хране нектаром биљака. Ипак, њихова љубав према крви их чини за људе најсмртоноснијим животињама на планети. Од болести које комарци шире, прије свега маларије, грознице денга и жуте грознице, годишње страда око пола милиона људи.

Истраживачи су преусмјерили комарце са храњења нектаром на храњење крвљу уз помоћ мјешавине четири хемијска једињења која треба да имитирају укус крви. Ова мешавина састоји се из глукозе, натријум-хлорида, натријум-бикарбоната и аденозин-трифосфата (АТП) – једињења које ћелијама даје енергију.

Научници знају да ли је комарац у режиму храњења нектаром или крвљу на основу тога који део својих уста налик на иглу користе за исхрану. Проучавани комарци били су генетски модификовани тако да активност различитих неурона активира различите маркере, што је научницима омогућило да прате како се мијења активност неурона код инсеката у зависности од тога шта једу.

Испоставило се да се одређена група неурона активира само кад се инсекти хране крвљу, без обзира на то да ли је у питању права крв или синтетичка мешавина.

Вођа истраживања, Вероника Жов наглашава да теоретски говорећи, „ако комарци не би могли да осјете укус крви, не би могли ни да преносе болести".

Лесли Восхол, шеф лабораторије на Медицинском институту „Хауард Хјуз" на Универзитету „Рокфелер", напомиње да ово истраживање може да одведе научнике до проналажења лијекова који ће одбијати комарце тако што ће утицати на укус крви.

Ипак, додала је, научницима је још увек нејасно каквог је укуса крв за комарце. Овај феномен упоредила је са нашом немогућношћу да замислимо како слепи мишеви користе звучне таласе да би „видели".

- Тако нешто просто не постоји у људском искуству - нагласила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана