Научници открили седам нових вируса корона, још није познато да ли могу прећи на људе

ГС
Научници открили седам нових вируса корона, још није познато да ли могу прећи на људе

Научници су код шишмиша у афричкој држави Габон открили седам нових сојева вируса корона, но још увијек није сасвим јасно могу ли они прећи на човјека и изазвати нову пандемију.

Како пише магазин Њу Сајентист, научницима је већ од прије познато да коронавируси могу прећи са шишмиша на људе и узроковати озбиљне болести као што је била епидемија САРС-а 2002/2003. и пандемија ковида-19.

За обе болести се сматра да су настале након што је вируса корона са шишмиша, и вјеројатно преко посредника, дошао у људску популацију.

Већина досад идентификованих сојева коронавируса код шишмиша пронађена је код азијских врста, али се све више њих открива и код афричких шишмиша.

Гаел Маганга из Међународног центра за медицинска истраживања Франсвила у Габону и његове колеге недавно су тестирали више од хиљаду шишмиша који живе у пећинама широм земље и открили да је њих 18 имало вируса корона.

Генетским секвенцирањем утврђено је да је седам ових к вируса корона , који су сви пронађени код шишмиша који једу инсекте (породица Хиппосидеридае), до сада било потпуно непознато.

Пет од седам нових вируса уско је повезано с познатим коронавирусом званим хумани коронавирус 229Е који кружи међу људима од 1960-их кад је идентифициран, а који обично изазива само благе симптоме прехладе.

Стручњаци стога претпостављају да би ти нови сојеви такође могли прећи на људе и проузроковати благе симптоме или можда чак озбиљнију болест, али потребна су додатна истраживања како би се то потврдило.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана