Научници открили непознату мрежу крвних судова у костима човјека

Агенције
Научници открили непознату мрежу крвних судова у костима човјека

Њемачки научници, са Универзитета Дуизбург - Есен, у људском тијелу су открили претходно непознату мрежу малих крвних судова, која се налази у костима и доприноси брзом и ефикасном ширењу крви и имуних ћелија по цијелом тијелу.

 “Заиста је изненађујуће пронаћи нову централну анатомску структуру која није описана ни у једном уџбенику у 21. вијеку”, изјавио је један од истраживача, имунолог Матијас Гунцер.

Научници су у експерименту користили хемијску супстанцу - етил цинамат, на костима глодара, како би их учинили транспарентним. Затим су, користећи свијетлосну флуоресценцију и рендгенску микроскопију, успјели да детектују неколико стотина капилара које су назвали “транскортикалним крвним судовима”.

Према ријечима истраживача, цјеваница миша може да садржи више од хиљаду таквих крвних судова, а кроз њих пролази више од 80 одсто артеријске и 59 одсто венске крви.

Истраживачи су спровели сличан експеримент и на човјеку, а сам професор Гунцер је био добровољац. Том приликом, научници су открили да у људској цјеваници постоји сличан систем са дебљим крвним судовима, иако су, према ријечима истраживача, потребни даљи експерименти како би се одредила њихова тачна функција.

Ново откриће ће помоћи да се објасни на који начин лијекови, који су убризгани у коштану срж, помажу ширењу крви и имуних ћелија.

Откриће раније непознатих крвних судова у костима људи може довести до поновног преосмишљавања структуре и функција опште анатомије, преноси Сајенс алерт.

Раније су биолози са Харварда открили необичне канале који повезују коштану срж са можданим ткивом, што може да објасни како имуне ћелије доспијевају унутра приликом упалног процеса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана