Научници открили изгубљени континент након 375 година

GS
Foto: Ilustracija

Оригинално обухватајући западни Антарктик и источну Аустралију, о "Великом јужном континенту" се теоретизирало још од римских времена и чак је дјелимично откривен у 17. вијеку.

Међутим, требала су готово четири вијека да се геолози коначно усагласе у вези с новим континентом.

Тера Аустралис

Због тога, вратимо се на почетно откриће 1642. године, када је низоземски трговац и поморац Абел Тасман кренуо у потрагу за тајанственим осмим континентом, познатим и као Тера Аустралис на латинском.

Кренувши из Јакарте, Тасман је слетио на Јужни оток Новог Зеланда и почео истраживати.

Прије него што је успио крочити на копно сусрео је домородачко становништво Мāори који су били, па можемо рећи, мање импресионирани европским морнаром.

Заправо, били су толико фрустрирани његовом присутношћу да су ударали у друге кануе који су се покушавали приближити копну и оне који су преносили поруке главном броду.

Након неуспјеха у проналажењу нове земље Тасман се вратио кући и никада се више није вратио.

Иронично, ово је био први пут да је било ко забиљежио информације о мистериозном осмом континенту.

Већином под водом

Готово 400 година касније геолози из ГНС-а су објавили откриће новог континента названог Зеаландиа или Те Риу-а-Мāуи, на маорском дијалекту.

Испоставило се да је овај континент, који има отприлике 4,9 милиона квадратних километара и био је скривен пред нашим очима, већином под водом.

Овај огромни континент такође је некада био дио древног суперконтинента Гондвана, који је прије више од 500 милиона година укључивао већи дио западног Антарктика и источне Аустралије.

Међутим, отприлике прије 105 милиона година Зеаландиа се почела “одвајати” од суперконтинента из разлога које геолози још потпуно не разумију.

- То је процес који још потпуно не разумијемо, Зеаландиа је почела да се одваја - објаснио је Енди Тулох, један од геолога у институту за истраживање ГНС Сајнс на Зеаланду, који је открио ову чињеницу 2017. године.

Како се Зеаландиа одвајала, почела је тонути испод воде, а више од 94 посто континента остало је потопљено хиљадама година.

- Ово је примјер како нешто врло очигледно може потрајати да се открије - додао је Тулох, објаснивши да континент лежи испод два километра дубине воде.

Три територија

Његов колега Ник Мортимер, који је водио истраживање, шаљиво је примијетио да је то “помало кул” и објаснио зашто је толико дуго трајало да се открије.

Рекао је:

- Ако размислите о томе, сваки континент на планети има различите државе на њему, али на Зеаландији постоје само три територија - преноси Унилад. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана