Научници открили да су пси луталице у Чернобиљу „генетски различити“ 40 година послије хаварије

GS
Foto: NYT

Научници су упоредили псе који живе у чернобиљској електрани и оне који живе даље од ње и открили да су чернобилски пси „генетски различити“. Подаци би могли помоћи да се открију дугорочни ефекти излагања радијацији и код људи.

Скоро 40 година након нуклеарне катастрофе у Чернобиљу, стотине дивљих паса и даље живе на напуштеној територији који окружује рушевине украјинске електране.

Популација паса је сада у фокусу научне студије како би се сагледало шта би генетски састав животиња могао да открије о животу у радиоактивном окружењу.

У новом извјештају објављеном у петак у часопису Сајенс адвансис, научници су испитали генетску структуру 302 пса који представљају три различите „популације паса који слободно лутају“ – упоређујући оне који живе унутар електране и оне који живе од око 15 до 40 километара даље.

Тим истраживача је спровео генетску анализу која је открила да су пси који живе у зони искључења од 30 километара „генетски различити“ од оних који живе даље од епицентра катастрофе.

Иако ови резултати не показују да је зрачење једини узрок који је довео до ових генетских разлика, подаци би могли помоћи да се боље разумеју дугорочни ефекти изложености радијацији.

Разликовање између тога које су генетске промене изазване зрачењем и које су узроковане „другим факторима утицаја“ биће сложено.

И поред тога, истраживачи имају „златну прилику“ да почну да одговарају на питање: „Како опстати у оваквом непријатељском окружењу 15 генерација?“ истакла је коауторка студије и генетичарка Елејн Острандер, преноси Инсајдер писање Асошијетед преса.

Узорци ДНК паса су веома вриједни, наводи Острандер, јер често деле исте просторе и храну као и људи.

„Никада нисмо имали прилику да радимо овај посао на животињама које тако добро одражавају и нас као врсту“, додаје генетичарка.

Када је електрана у Украјини експлодирала 1986. године, становници који су евакуисани морали су да оставе своје љубимце. Мада су власти у то време побиле многе животиње како би спречиле ширење контаминације, радници који су радили на санацији терена бринули су се о неким псима.

Иницијатива за истраживање паса у Чернобилу – која им пружа и ветеринарску негу – процењује да у овој области живи више од 800 паса луталица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана