Научници објашњавају зашто нисмо нашли ванземаљце

GS
Foto: Skyhistory

Још се нисмо срели са ванземаљским обликом живота зато што интелигентна друштва теже да се временом истребе прије него што имају шансу да успоставе контакт, истичу научници НАСА, додајући да би човјечанство могло да буде сљедеће на реду.

Научници из Насине „Јеt Propulsion Labaratory“ искористили су теорију Великог филтера како би објаснили своје претпоставке и зашто човјечанство још није наишло на интелигентан живот у свемиру.
Према теорији Великог филтера која покушава да објасни Фермијев парадокс – многе цивилизације су постојале током историје универзума, али су се све међусобно истребиле прије него што су успјеле да успоставе контакт.
Извјештај насловљен „Avoiding The Great Filter: Extra-terrestrial Life And Humanity's Future In The Universe“ сугерише да се човјечанство налази на истом курсу.

„Егзистенцијална катастрофа нас чека док се наше друштво експоненцијално креће ка истраживању свемира. Теорија Великог филтера потенцијално објашњава истребљење живота каквим га познајемо, посебно када се узме у обзир да је степен прогреса директно повезан са интензивношћу катастрофе“, наводи се у извјештају.

Због тога је, како истичу, потребан период интроспекције.
„Морамо да се позабавимо изазовима и методима којима можемо да смањимо ризик по човјечанство и остали живот на планети“, додају научници.
Аутори извештаја, Џонатан Ђијанг, Филип Розен, Кели Лу, Кристен Фахи и Пјотр Обач, истакли су као највеће претње: удар астероида, нуклеарни рат, пандемију, климатске промјене и вјештачку интелигенцију, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана