Научници из Србије у пројекту EK “Nanofacts”

Танјуг
Foto: pixabay

НОВИ САД - Млади истраживачи из Србије обучавају се да примјене наноматеријал за дијагностику и надгледање лијечења рака.

Европска комисија је за овај пројекат изабрала новосадски Научно-истраживачки центар “Биосенс”.

Научница која ради на том пројекту Теодора Кнежевић каже да пројекат Nanofacts омогућава нашим научницима да учествују у најсавеменијим истраживањима у овој области што значи да нам доноси свјетску науку у Нови Сад.

"Недавно смо се вратили са двомесечне обуке у Бечу где смо научили да припремамо тродимензионалне моделе челија рака и то првенствено тумора мозга. Ови 3Д модели имитирају развој канцерогеног ткива у организму оболелог. Доказано је да је овакво 3Д испитивање много поузданије. План је да их даље развијамо у Србији где бисмо испитивали ефикасност многих нанотерапија. Развијали бисмо их на Институту Биосенс под руководством вође пројекта др Николе Кнежевића", каже Кнежевићева.

Сви проблеми могу се превазићи примјеном нанотехнологије у медицини која има огроман потенцијал.

То је и разлог због чега се наноматеријали све чесће користе за разне алате.

Научница Biosens института Мила Ђисалов каже да иако је наука напредовала у терапији рака и даље постоји много ограничења и изазова који се морају превазићи.

"Тренутно се суочавамо са неодређеном дистрибуцијом лијекова против тумора, њиховом примјеном у неодговарајућој концентрацији што може довести до појаве нежељених ефеката или до отпорности на лијекове. Проблем који желимо да ријешимо је и тај што они не дјелују само на малигне већ и на здраве ћелије", каже Ђисалов.

Посљедње недјеље јула биће организована бесплатна тренинг школа у Новом Саду, а обавјештења о томе се могу пратити на Биосенсовом сајту, или на сајту Nanofacts пројекта.

На овој тренинг школи ће истраживачи, студенти и сви остали заинтересовани моћи да уче о истраживачким методама и резултатима у овој области од признатих страних и домаћих научника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана