Научници: Древни вируси пријете човјечанству због климатских промјена

Tanjug
Foto: NEFU Press Service

Древни вируси, који нису виђени нигдје у свијету вијековима, ако не и дуже, пријете да постану опасност по човјечанство због климатских промјена, саопштили су научници.

Честице разних болести су и данас заразне у вуни мамута, сибирским мумијама, остацима праисторијских вукова, чак и у плућима жртава разних вируса закопаних у замрзнутој земљи, пренио је "Мирор".

Институције у Русији, Њемачкој и Француској радиле су заједно на новој студији, током које је утврђено да је "ризик повећан због глобалног загријавања, пошто ће одмрзавање пермафроста наставити да се убрзава", па би могле да се појаве неке болести које нису биле активне још од праисторије.

Научници су претходних деценија открили неколико микроба из пермафроста који се брзо топи, а анализе показују да су такозвани "зомби" вируси можда на путу да се врате.

Такође, научници су ексхумирали тијело жене Инуита закопане у масовној гробници жртава вируса, у селу Бревиг Мишн на Аљасци.

Захваљујући леденом покривачу, довољно РНК материјала из вируса је добро очувано да су истраживачи могли да секвенцирају читав ген соја вируса из 1918. године.

Вируси се јако добро одржавају у арктичким условима.

Велике богиње су званично искоријењене, према подацима Свјетске здравствене организације, 1980. године.

Међутим, 2004. године, француски и руски научници нашли су вирус малих богиња у 300 година старој сибирској мумији замрзнутој у руској републици Јакутији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана