Насин ровер нашао врата на Марсу

ртс
Foto: НАСА

Насин ровер „Кјуриосити“ снимио је веома занимљив призор на Марсу прошле недјеље – правилну правоугаону пукотину у стијенама, која неодољиво подсјећа на врата или улаз који води у подземље.

Призор је снимљен прошле недјеље док се ровер пео на планину Шарп. Упркос томе што оваква фотографија буди машту многима, посебно теоретичарима завјера, наводна „врата" нису улаз у подземни ванземаљски свијет.

„Природни феномен је у питању. Простор између две пукотине у стијени. 'Кјуриосити' већ неко вријеме пролази кроз подручје које се формирало од древних пјешчаних дина“, каже научник из "Mars Science Laboratory" Ашвин Васавада за Гизмодо.

Објаснио је да су фрактуре тек око пола метра високе и да су настале када су се пјешчане дине слегале током времена, док се пјесак на површини Марса помјерао.

Оне су сачињене од пјешчара који је био изложен различитим притисцима, због чега је негдје напукао, па су се формирале и овакве пукотине правилног облика.

„Фрактуре које видимо су већином вертикалне. Ова пукотина је настала или као резултат две вертикалне фрактуре између којих је материјал временом однесен или је у питању једна фрактура, а онда су се стијене временом размакле“, истиче Васавада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана