НАСА завршава отварање телескопа "Џејмс Веб"

Танјуг
Foto: Танјуг

Инжењери НАСА завршили су отварање огромног, главног огледала свемирског телескопа "Џејмс Веб", а тај маневар је био посљедњи корак двонедјељне фазе формирања опсерваторије вриједне 10 милијарди долара, која је почела њеним лансирањем на Божић, преноси "Гардијан".

Телескоп, који је већ прешао више од 950.000 километара кроз свемир, лансиран је на ракети Аријане-5 и сматра се једним од највећих научних подухвата у 21. вијеку.

Он је толико велики да је морао да буде упакован да би стао у ракету која га је одвела у орбиту 25. децембра, а опремљен је примарним огледалом пречника 6,5 метара које је отпаковано у петак када су инжењери пустили посљедњи, други сегмент који се повезао са централним језгром, чиме је највеће астрономско огледало икад послато у свемир састављено и спремно за употребу, наводи "Гардијан".

Прије тога је успјешно завршено отварање сунчаног штита на телескопу "Џејмс Веб", који би требало да га штити од Сунчевих зрака, јер само помоћу ове баријере величине тениског терена телескоп ће моћи да има довољну осјетљивост да детектује сигнале који долазе из најудаљенијих дијелова свемира.

Телескоп је заједнички пројекат америчке, европске и канадске свемирске агенције, а било је потребно 30 година за његово дизајнирање и израду, додаје лондонски дневник.

Мисија "Џејмса Веба" је да се надовеже на открића свемирског телескопа "Хабл", којем се, послије 31. године у орбити, рад ближи крају и чији су главни научни циљеви посматрање првих звијезда и проучавање процеса настанка првих галаксија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана