НАСА тражи добровољце који ће провести осам мјесеци у руском лабораторију

Срна
НАСА тражи добровољце који ће провести осам мјесеци у руском лабораторију

Америчка свемирска агенција НАСА се припрема за своју нову симулацију свемирске мисије те тражи здраве учеснике који су спремни да живе заједно с малом посадом у изолацији осам мјесеци.

Многи су се навикли на карантин уведен због пандемије коронавируса, а они којима није смета могу се пријавити за НАСА-ин експеримент. Агенција тражи учеснике истраживања који ће провести осам мјесеци закључани у руском лабораторију у Москви.

“Аналогна мисија ће помоћи НАСА-и да сзна више о психолошким и физичким ефектима изолације људи у процесу припреме за Артемис мисије на Мјесец, као и дуге мисије на Марс. Мала међународна посада ће живјети заједно у изолацији осам мјесеци и проводити научно истраживање, користит ће виртуелну стварност и обављати роботске операције те бројне друге задатке. Истраживање ће бити проведено како би се проучавали ефекти изолације док учесници раде како би успјешно обавили своју симулирану свемирску мисију”, наводе из НАСА-е.

Учесници експеримента ће искусити сличне увјете онима којима ће бити изложени астронаути на Марсу, а сви ће након осам мјесеци добити компензацију.

Пријавити се могу само Американци старосне доби између 30 и 55 година, а морају задовољити и одређене критерије образовања, пише Мирор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана