НАСА шаље ровер који ће истраживати кратер назван по општини Језеро

Срна
НАСА шаље ровер који ће истраживати кратер назван по општини Језеро

БИЈЕЉИНА - Америчка свемирска агенција НАСА представила је “Марс 2020 ровер” који ће бити лансиран у јулу, а одредиште му је осушено корито језера на Марсу, кратер који је добио име по општини Језеро у Републици Српској.

Ровер је величине аутомобила, има шест точкова, а истраживаће Марсов кратер Језеро, величине Менхетна, гдје би требало да слети у фебруару 2021. године.

Вјерује се да кратер садржи велике количине, 3,5 милијарде година старих седимената за које се научници надају да би могли садржавати фосиле живота на Црвеној планети.

Ровер ће прикупити 30 узорака тла који ће бити враћени на Земљу будућом свемирском летјелицом коју планира НАСА. Узорци би могли да стигну 2026. године, каже један од учесника пројекта.

Ровер ће понијети опрему која може да угљен диоксид претвори у кисеоник.

НАСА ће у фебруару послати ровер у Флоридски свемирски центар Кенеди, гдје ће бити састављен до краја. Име ровера званично ће бити изабрано почетком године.

Мисија на Марс биће кључна и за будуће људске мисије на тој планети, укључујући и потенцијал стварања кисеоника на његовој површини.

Ако буде успјешан, овај ровер ће бити пета мисија НАСА-е на Марсу. Једина друга држава којој је успјело да слети на Марс био је бивши Совјетски Савез.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон у септембру је уручио начелнику општине Језеро Снежани Ружичић писмо америчке агенције НАСА којим је потврђено да је кратер на Марсу добио назив по овој општини у Републици Српској.

“Уручио сам писмо из Насе у којем се наводи да је ова локална заједница због свог имена директно повезана са планетом Марс. То је кратер на којем ће наредне године слетјети један ровер”, рекао је Нелсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана