НАСА најавила двије мисије на Венеру

Срна
НАСА најавила двије мисије на Венеру

Америчка НАСА је објавила да ће послати двије мисије на Венеру да би проучила атмосферу те планете и њене геолошке карактеристике.

Буџети мисија ће бити по 500 милиона долара, а планирано је да лансирања буду обављена од 2028. до 2030. године.

Администратор НАСА Бил Нелсон рекао је да ће ове мисије бити "прилика да се истражи планета на којој нисмо били дуже од 30 година", пренио је "ББЦ".

Посљедњи апарат који је посјетио Венеру био је орбитер "Магелан" 1990. године, а од тада је неколико свемирских бродова прошло поред ове планете.

Мисије су одабране након процеса разматрања њихове потенцијалне научне вриједности и изводљивости развојних планова.

"Циљ ове двије сестринске мисије је да схватимо како је Венера постала паклени свијет, способна да топи олово на површини", рекао је Нелсон.

Венера је друга најближа планета Сунцу и најтоплија је у Сунчевом систему, са температуром од 500 степени Целзијусових на површини.

Мисија "Давинчи плус" вршиће мјерења планетарне атмосфере ради стицања сазнања о њеном формирању и развоју. Научници ће покушати да утврде да ли је Венера икада имала океан.

Друга мисија "Веритас" бавиће се мапирањем површине планете ради разумијевања њене геолошке историје и разлога због којих је развој Венере био толико другачији од развоја Земље.

У овој мисији биће кориштен радар за мапирање површинских елевација и утврђивање да ли се и даље дешавају вулканске ерупције и земљотреси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана