НАСА кантактирала са сондом “Војаџер 2” која путује свемиром 43 године VIDEO

Г.С.
НАСА кантактирала са сондом “Војаџер 2” која путује свемиром 43 године VIDEO

Инжењери Америчке свемирске агенције Наса успјели су да успоставе контакт са свемирском сондом “Војаџер 2” која путује свемиром од 1977. године послије поправке и надоградње двије радио-антене.

Свемирска сонда “Војаџер 2” је удаљена скоро 19 милијарди километара од Земље, али је примила “позив” и извршила команде које су јој упућене. С обзиром на то колико је удаљена, инжењери су морали да чекају скоро 35 сати на одговор.

“Овај задатак чини јединственим то што смо успјели да унаприједимо систем на читавој антени, почев од постоља па све до предајника у центру тањира који се протеже преко њеног обода”, наглашава инжењер Бред Арнолд, руководилац пројекта у Насиној лабораторији.

“Ова успјешна пробна комуникација са 'Војаџером 2' потврђује да смо успјели да обавимо посао како треба”, додаје Арнолд.

Преносна антена, названа ДСС43, налази се у Аустралији и добила је два нова радио предајника који нису мијењани више од 47 година, али се очекује да ће они бити у пуној функцији од фебруара 2021. године.

Инжењери су такође надоградили систем за гријање и хлађење, опрему за напајање и осталу електронику како би предајници несметано радили. Откако је антена искључена са мреже, оператери су могли да прате стање “Војаџера 2” и да примају податке са сонде, али нису могли да јој шаљу команде.

“Антена ДСС43 је високо специјализован систем. На свијету постоје само двије сличне антене, тако да је ова једногодишња пауза имала великог утицаја на 'Војаџер', али и за многе друге Насине мисије”, напомиње Филип Болдвин, оперативни менаџер Насиног програма за свемирске комуникације и навигацију.

Поред контакта са “Војаџером 2”, антена ће се користити и у мисији на Марс када ровер “Персеверанс” слети на Црвену планету у фебруару сљедеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана