НАСА ипак није пронашла паралелни универзум на Антарктику

Танјуг
НАСА ипак није пронашла паралелни универзум на Антарктику

СИДНЕЈ - Америчка космичка агенција НАСА ипак није открила паралелни универзум на Антарктику упркос недавним сензационалистичким извјештајима појединих интернет медија, наводи научни интернет сајт "Сајенсалерт".

Све је почело када је респектабилни часопис "Њу сајентист" почетком априла објавио чланак о аномалијама уоченим у резултатима експеримената на Антарктику, а у којима је вршена детекција честица познатих под називом неутрини.

Лист је изнео тезе о томе шта би то потенцијално могло значити у погледу једног спекулативног космолошког модела према којем постоји универзум од антиматерије и у којем вријеме тече уназад.

Аномалије су уочене помоћу хелијумског балона који на великој висини носи низ радио антена, а експеримент је дјелимично финансирала НАСА.

Послије објављивања чланка ствар су у своје руке преузели неки интернет медији, који су читаву причу знатно преувеличали.

"Чини се да је за потребе такве таблоидне приче на научне теме спекулативни дио теоријске физике који садржи трачак вјероватноће предимензиониран из сензационалистичких разлога", истиче један амерички стручњак у области физике експерименталних честица.

"Открили смо мали број аномалија у својим подацима и када будемо исцрпли сва могућа објашњења у оквиру стандардног модела физике, тек тада ће доћи тренутак за разматрање других идеја које помјерају те границе. Дотле заиста још нисмо стигли, а сигурно не дотле да паралелни универзуми морају да постоје", каже овај научник.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана