НАСА ће ускоро објавити “узбудљиве вијести” о Мјесецу

Г.С.
НАСА ће ускоро објавити “узбудљиве вијести” о Мјесецу

НАСА је саопштила да ће слиједеће недјеље одржати велику конференцију на којој ће најавити “узбудљиво ново откриће” о Мјесецу.

Из Свемирске агенције нису хтјели да открију детаље о открићу, али поручују да то “доприноси Насиним напорима да сазна о што више о Мјесецу током истраживања дубоког свемира”, преноси Индепендент.

Такође се наводи да је откриће дошло из Стратосферске опсерваторије за инфрацрвену астрономију, тачније из Софије.

Софија је модификовани “боинг 747”, који лети изнад већег дијела атмосфере, омогућивши свом уграђеном телескопу од око 2,74 метара да добије јасан поглед на наш Сунчев систем и шири универзум. “Авион је у стању да се дигне изнад 99 процената водене паре атмосфере, што нам обично заклања поглед у свемир”, наводи се.

Иако проводи већи дио свог времена “гледајући” дубље у свемир, истражујући удаљене планетарне системе и рађање и умирање далеких звезда, овај авион открио је важне информације о другим небеским тијелима у нашем Сунчевом систему. На примјер, 2016. године, први пут послије 40 година примјетио је атомски кисеоник у атмосфери Марса.

Насино обавијештење о конференцији озбиљно се позива на програм Артемис, који се нада да ће прву жену и слиједећег мушкарца послати на Мјесец 2024. године, са надом да ће га користити као базу за покретање мисија на Марс од 2030. Биће први људи који су крочили на Мјесец од 1972. године.

Ова конференција ће се одржати у подне по источном времену или у 17 сати у Великој Британији, у понедјељак 26. октобра, навели су из НАСА.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана