НАСА: 90 милиона долара за сједиште на Soyuz ракети

ГС
НАСА: 90 милиона долара за сједиште на Soyuz ракети

НАСА је склопила уговор са руском агенцијом Росцосмос, а како би обезбиједила једно мјести на Соyуз ракети. Лансирање је планирано за јесен, а за сједиште ће се издвојити чак 90 милиона долара.

Договор долази у вријеме када НАСА планира и самостални лет, те лансирање америчке ракете, прве након паузе која траје од 2011. године. Наиме, астронаути Боб Бехнкен и Доуг Хурлеy би требало да се 27. маја укрцају на Цреw Драгон, како би се обавио тест лет до Интернационалне свемирске станице.

Лет се дуго планира, будући да је  агенција уговоре са компанијама Спаце X и Боеинг потписала још 2014. године. У међувремену је за транспорт америчких космонаута била задужена руска агенција, а НАСА се нада да ће се након лансирања на јесен и то промијенити.

Прије него што је постигнут договор Русија је планирала да у Соyуз ракету смјести три своја астронаута, како би на Интернационалној станици дочекали вишенаменски модул Наука који би требало да се припоји станици и послужи као додатна лабораторија у космосу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана