Направљене савитљиве батерије

Агенције
Направљене савитљиве батерије

Истраживачи са Стенфорд универзитета развили су специјалну савитљиву и растегљиву батерију која је у стању да чува енергију на много сигурнији начин од садашњих батерија.

Употреба полимера на бази пластике за ову намјену није нова у истраживањима, али су претходни полимери били направљени у форми гела који је понекад цурио или се палио.

Ова нова батерија је због своје флексибилности и савитљивости идеална за употребу на носивим уређајима, као што су паметни телефони или уређаји који би се користили на одређеним комадима одјеће.

Досадашње батерије које су се користиле у таквим случајевима су чврсте и због тога су морале да буду мале како не би сметале корисницима.

Нове, савитљиве батерије могле би практично да буду дио одјевног предмета, па према томе би могле да буду и много већег капацитета. А пошто користе полимер електролите, који су много сигурнији од течних електролита, избјегава се могућност њиховог цурења или самозапаљивања.

Током тестирања, батерије су успијевала да задрже своје енергетске особине чак и када су биле пресавијане, стезане или развлачене до дупле величине у односу на оригиналне димензије.

За сада је проблем капацитет, јер ове батерије могу да чувају отприлике половину енергије у односу на класичне батерије истих димензија. Међутим, истраживачи вјерују да ће временом ријешити и превазићи тај проблем.

Они очекују да ће у наредних 12 до 18 мјесеци моћи да понуде произвођачима потпуно тестирану технологију употребљивих флексибилних батерија, пише PC PRESSПЦ Пресс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана