Направљена маска која за 90 минута открива корона вирус у даху

ГС
Foto: Илустрација

Тим истраживача са Института за технологију у Масачусетсу и Универзитета Харвард дизајнирали су прототип маске која открива присуство корона вируса у даху.

Технологија је заснована на сличном начину дијагностиковања еболе и зика вируса, који је средином прошле деценије развио професор инжењерства са МИТ-а Џејмс Колинс.

Колинс је касније осмислио систем сензора за детектовање нуклеинских киселина. Његов тим научника већ је радио на развоју преносивих сензора, попут маски, када је избила пандемија корона вируса прошле године.

Због тога су своје напоре усмјерили на маске које откривају ковид, а напредак на том пољу објавили су у медицинском часопису Nature Biotechnology.

Сићушни сензори, пригодно названи "шерлоци", убачени су у маску да би могли да открију честице вируса у даху. Онај ко носи маску мора да притисне дугме које покреће процес тестирања.

Резултат је спреман у наредних 90 минута и видљив само са унутрашње стране маске, зарад приватности.

"Замишљамо да би овакав систем могао да постане носиви биосензор за медицинске раднике, ватрогасце, полицију и друге јавне службенике", истакао је Колинс за МИТ њуз, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана