Након вакцине, руси спремили и лијек "авифавир"

Srna
Након вакцине, руси спремили и лијек "авифавир"

МОСКВА - Руски фонд за директне инвестиције, инвеститор који је финансирао развој прве свјетске вакцине против вируса корона, и "Химрар група", са сједиштем у Москви, договорили су се да ће антиковид лијек "авифавир" испоручити у 17 земаља, рачунајући Србију.

"Авифавир", први лијек на бази "фавипиравира" који је одобрен за лијечење ковида 19, биће испоручен у Саудијску Арабију, Бразил, Бугарску, Колумбију, Србију, Аргентину, Чиле, Еквадор, Салвадор, Хондурас, Кувајт, Панаму, Парагвај, Словачку, Јужну Африку, Уједињене Арапске Емирате и Уругвај.

Након што је регистрован у Русији 29. маја 2020. године, већ је кориштен за лијечење ковида 19 у више од 70 руских региЈа, а накнадно су га купили Бјелорусија, Боливија, Казахстан, Киргизија, Туркменистан и Узбекистан.

Ефикасност "фавипиравира" против ковида 19 потврдила је јапанска компанија "Фуџифилм холдингс корп", неколико мјесеци након испитивања "авифавира" у Русији.

Руски фонд напомиње да се, у поређењу са другим руским произвођачима "фавипиравира", "авифавир" показао ефикаснијим у лијечењу више од 400 пацијената који су од априла обољели од ковида 19.

Лијек су до сада одобрила европска, блискоисточна и азијска регулаторна тијела и постао је први руски лијек за борбу против вируса корона за извоз, преноси "Спутњик".

"Авифавир" је много јефтинија опција у поређењу са "ремдесивиром", такође, лијеком на бази "фавипиравира" произведеним у САД.

"Када смо регистровали први антикорона лијек на свијету на бази жфавипиравираж, људи су били скептични јер су се питали како да га региструјемо када га Јапан још није регистровао", напомиње директор Руског фонда за директне инвестиције Кирил Дмитријев.

Међутим, пет мјесеци након наших клиничких испитивања, Јапан је потврдио клиничку ефикасност "фавипиравира".

Дмитријев истиче да је, осим клиничких испитивања која су спроведена у 35 медицинских центара у Русији, ефикасност "авифавира" провјерена на 940 пацијената у опсервационим истраживањима након регистрације.

То је било на свијету највеће клиничко испитивање лијека заснованог на "фавипиравиру" против вируса корона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана