Најнапреднији хуманоидни робот добија велику надоградњу

ГС
Foto: Принтскрин

Робот Амека је вјероватно је најпознатији хуманоидни робот на свијету, а сљедеће године би требало да добије – ноге. Иако не би требало очекивати да ће хуманоидни роботи постати слични људима још годинама, а можда и деценијама, захваљујући напретку технологије тај корак је све ближи.

Вјештачка интелигенција је толико је напредовала да понекада људи нису ни свјесни да путем интернета не комуницирају с људима, већ са софтвером. Осим АИ-а, велики проблем је и механика, односно како направити робота који ће се кретати попут људи, али колики је напредак постигнут на том пољу, довољно је само погледати шта су успјели да креирају инжењери Boston Dynamicsa са својим роботима којима би могли да позавиде чак и спортисти.

А како изгледа хуманоидни робот с напредном АИ који има могућност кретања, требало би да сазнамо сљедеће године на примјеру Амеке. За неке, ово је најнапреднији хуманоидни робот на свијету с "реалистичним покретима и изразима лица", а за његов развој заслужна је британска компанија Engineered Arts.

Да ће ускоро добити ноге, робот је потврдио - сам. Наиме, током одговарања на питања на Јутјубу, неко је поставио питање око могућности његовог кретања.

"Не могу да ходам, али видео сам прототип ногу у лабораторију Engineered Artsa", прокоментарисао је током разговора, нагласивши да је дизајн његових ногу, које ће бити направљене од алуминијума и пластике, инспирисан роботом Бyрун, којег је такође креирала иста компанија. Тај робот направљен је према јединственом механизму коју му омогућава ходање без превеликог трошења енергије.

Поред тога, Амека је одговарао на бројна друга питања попут нпр. да ли преферира кечап или мајонез, а његов одговор је, за оне које занима, кечап - јер има "пикантнији и киселији укус". Од осталих занимљивости у вези са Амеком, поменућемо да му је октобар најдражи месец и да би хтио да истражује историјат и културу Париза.

Након комуникације с роботом, многи су били задивљени колико реално и људски Амека изгледа, а поготово су нагласили очи, односно брзе покрете, трептање и фокус и како одаје утисак да свему што погледа посвећује велику пажњу.

Из Engineered Artsa кажу да је Амека још у развоју, те да је тај робот у суштини направљен као платформа за развој будућих роботских технологија и хуманоидних робота, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана