Нађен мистериозни ДНК који се уклапа са генима из других организама

ГС
Нађен мистериозни ДНК који се уклапа са генима из других организама

У дворишту у Калифорнији откривени су тајанствени ланци ДНК, који, се изгледа, уклапа са генима из многих различитих организама у свом окруженју.

Научници су те елементе назвали "Боргови", према цивилизацији из америчке научно-фантастичне серије "Звездане стазе", која асимилира друга технолошки напредна друштва. 

Откриће тих "Боргова" могло би нам помоћи при разумијевању еволуције микроорганизама, њихове интеракције унутар екосистема и њихову улогу на окружење.

Микробиолог Џил Бенфилд са Универзитета Беркли сматра да би "Боргови" могли представљати значајно откриће.

"Нисам била толико узбуђена од открића ЦРИСПР-а. Пронашли смо нешто загонетно што је, попут ЦРИСПР-а, повезано с геномима микроба", написала је Бенфилд на Твитеру, а преноси Сајенс Алерт.

"Боргови" из блата у дворишту

Банфилд је прве "Боргове" нашла у блату у свом дворишту. У сарадњи с генетичаром Бесем Ал-Шајебом са Универзитета Беркли радила је на пројекту проналажењу вируса који нападају аноксичне микробе познате као археје, који живе у мочварном окружењу. 

Међутим, у блату су случајно пронашли нешто изненађујуће - структуру ДНК која се састоји од готово милион базних парова.

Након даље анализе открили су да је више од половине гена било ново, да је структура имала зрцалне секвенце на крају сваке нити и показивала способност самокопирања.

Запањени научници почели су да анализирају базе података ДНК како би провјерили могу ли пронаћи неку сличну структуру. Идентификовали су 19 секвенци за које се чинило да одговарају профилу.

Још увијек није јасно о каквим се то структурама ДНК тачно ради, али засигурно су фасцинантне. Припадају класи структура које се називају екстрахромозомски елементи (ЕЦЕ), а које се могу наћи ван хромозома, који садржи већину генетског материјала организма. 
ЕЦЕ су огромни, сами се умножавају и могу се наћи унутар или изван ћелијског језгра. Примјери укључују плазмиде и вирусну ДНК.

"Нити можемо доказати да су то археолошки вируси или плазмиди или мини-хромозоми нити можемо доказати да нису", наводе научници у истраживању 'Боргс аре гиант еџтрацхромосомал елементс њитх тхе потентиал то аугмент метхане оџидатион" објављеном у архиву биоРџив.

Асимилирају готово све гене око себе

Чини се да "Боргови" дјеле пуно секвенци гена из других елемената и микроба. Научници сматрају да су их ЕЦЕ-ови апсорбовали и асимилирали. С друге стране, можда су ти заједнички гени резултат загађења животне средине.

Секвенцирање је открило да "Боргови" имају заједничке особине с родом археја званим метанопереденс, који оксидира метан, што сугерише да би структуре могле бити повезане с тим одређеним микробима. Заправо, "Боргови" би могли бити и укључени у тај процес.

Ако су "Боргови" стварни, а не резултат загађења, могли би повећати способност метанопедеренса да оксидују метан. 

То би значило да се ради о до сада непознатом процесу и да би ти ЕЦЕ-ови могли имати до сада непознату улогу у регулацији атмосфере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана