На овој планети година траје осам сати

GS
Foto: Discovery

Планета, класификована као ГЈ 367б, налази се 31 свјетлосну годину од Земље и има пречник од нешто више од 9.000 км, што је чини отприлике величином Марса.

"Прецизним одређивањем њеног полупречника и масе, ГЈ 367б је класификована као стјеновита планета", рекла је Кристин Лам из Њемачког центра за ваздухопловство.

"Изгледа да има сличности са Меркуром. Ово га сврстава међу земаљске планете мање величине и доноси истраживање корак напријед у потрази за 'другом Земљом'", рекла је она.

Година на овој планети траје мање од осам сати, што је чини дијелом групе планета "ултра-кратког периода" (УСП), које круже око своје звијезде мање од једног земаљског дана.

Пошто је планета тако близу звијезди, њена површинска температура би могла да достигне 1.500 степени Целзијуса - што је више од 500 пута у односу на Земљу.

"Већ познајемо неколико ових (УСП планета), али њихово поријекло је тренутно непознато", рекла је др Лам и додала: "Мјерењем прецизних основних својстава планете УСП, можемо добити увид у историју формирања и еволуције система.

Истраживачи су одредили полупречник и масу планете са високим степеном прецизности мјерец́и њену радијалну брзину - колебање док се крец́е ка и од Земље - што им је такође дало више информација о њеној унутрашњој структури.

"Велика густина указује на то да планетом доминира гвоздено језгро", речено је из Њемачког ваздухопловног центра.

Наводи се да су ова својства слична онима које има Меркур, са његовим несразмјерно великим језгром од гвожђа и никла које га разликује од других земаљских тијела у Сунчевом систему, преноси б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана