На Мјесецу откривен нови минерал који садржи гориво будућности

RTS
Foto: ilustracija

Кинески научници пронашли су нови лунарни минерал у облику кристала који се крио унутар узорака прикупљених на Мјесецу 2020. године. Кина је трећа земља, послије Сједињених Држава и бившег Совјетског Савеза, која је открила нови минерал на нашем небеском пратиоцу, наводи РТС.

Нови мјесечев минерал пронађен је у честицама лунарног базалта које се испитује у лабораторијама у Кини. Чангезит-(Y), назван по кинеској митолошкој богињи мјесеца, Чанг'е, је фосфатни минерал и стубасти кристал.

До овог открића су дошли истраживачи са Пекиншког истраживачког института за геологију уранијума који су пронашли један кристал Чангезита-(Y) користећи дифракцију рендгенских зрака док су проучавали честице прикупљене на Мјесецу.

Комисија за нове минерале, номенклатуру и класификацију  Међународног минералошког удружења ( потврдила је да се ради о новом минералу, према извјештајима кинеских државних медија.

Мисија „Чанге-5“ која је слетјела на мјесечев Оцеанус Процелларум у децембру 2020. била је прва мисија за враћање лунарних узорака од седамдесетих година прошлог вијека.

Мисија је прикупила 1,73 килограма узорака мјесечевог тла и безбједно их испоручила на Земљу, што је довело до низа открића. Кристали минерала су били изузетно сићушни, око једне десетине величине длаке људске косе.

Очекује се да ће сљедећа кинеска мисија на Мјесец, „Чанге-6“, покушати да прикупи прве узорке са друге стране Мјесеца која никада није окренута ка Земљи.

Кинези тврде да новооткривени минерал садржи хелијум-3, изотоп који су многи научници прогласили за идеално гориво фузионих реактора, зато је проналазак кинеских научника изазвао велико интересовање геолога с обзиром на то да се вјерује како хелијум-3 има потенцијал да промијени свијет.

Научници су још од програма Аполо знали да површина Мјесеца садржи залихе хелијума-3. Главна предност фузије хелијума-3 у односу на фузију помоћу трицијума и деутеријума, изотопа водоника, је да не ствара радиоактивне неутроне. Његов главни недостатак је што је постизање контролисане реакције фузије са хелијумом-3 далеко теже него коришћењем конвенционалнијих горива.

Управо зато није чудно што свјетске силе поново развијају свемирске програме за повратак на Мјесец – наука, трговина, али и хвалисање које се претвара у меку политичку моћ. Међутим, откриће кинеских научника постојања хелијума-3 упућује на закључак да би Месец од средине до краја 21. вијека могао да постане будући „Персијски залив".

Чиста и масовна фузиона енергија би промијенила свијет на начин који се једва могу предвидјети. Наравно, остаје проблем да се технологија фузије хелијума-3 покрене и вјероватно неће постати реалност прије средине овог вијека.

Зато изгледа да ће и Мјесец ускоро постати бојно поље великих сила јер земља која буде контролисала извор енергије који ће одржавати технолошку цивилизацију, а планету заштитити од климатских промјена, контролисаће цијелу Земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана