На корак до открића: Кап кише може да произведе струју

РТС
На корак до открића: Кап кише може да произведе струју

Послије вишегодишњих испитивања и неуспешних покушаја, научници су изгледа коначно открили принцип који би нам омогућио да искористимо кишне капи као извор енергије.

Претходних година стручњаци су безброј пута покушавали да искористе кишу за производњу електричне енергије, али им то није полазило за руком. Ипак, сада су на корак до открића, јер су успјели да конструишу генератор који користи кишу и производи изненађујуће висок електрични набој.

Само једна капљица кише може да произведе довољно енергије за 100 малих лед сијалица. Ранији генератори успевали су да произведу "хиљаду пута мање" енергије, тврде научници са Универзитета у Хонгконгу.

Нови дизајн генератора спаја алуминијску електроду са другом која је израђена од легуре индијума и калаја и обложена материјалом који има "квазитрајан" електрични напон. Када капљица падне на ову површину, она повезује ове двије електроде и ствара затворено електрично коло које омогућава потпуно ослобађање прикупљеног електричног набоја.

Ако на генератор константно падају кишне капи електрични набој се акумулира тако да ова технологија може да се употреби и код дуготрајних киша.

Међутим, потребно је још доста рада на овом генератору како би се од њега добио употребљив производ, пише Engadget, а преноси ртс. Кратак налет енергије се лако постиже, али сада треба пронаћи начин за њено акумулирање како би се она стално производила.

Ти будући генератори могли би да буду уграђивани на кровове и тако би макар допуњавали дио електричне енергије која се троши у кућама, а могли би чак да се уграђују и у кишобране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана