Мумија у Египту 1.000 година старија него што се мислило

Тањуг
Мумија у Египту 1.000 година старија него што се мислило

ЛОНДОН - Анализом мумије која је пронађена у гробници племића Кувија, показало се да су Египћани користили напредне методе балсамовања 1.000 године прије него што се до сада претпостављало.

Како преноси Гардијан, према новим доказима због којих ће морати да се исправљају датуми у историјским књигама, древни Египћани изводили су софистициране мумификације покојника 1.000 година раније него што се мислило.

Утврђено је да је очувана мумија високо рангираног племића по имену Куви, откривена 2019. године, далеко старија него што се претпостављало, и да је, у ствари, једна од најстаријих египатских мумија откривених до сада.

Ова мумија, како се наводи, потиче из периода Старог краљевства и то заправо доказује да су технике мумификације пре неких 4.000'' година биле веома напредне.

„Ако је ово заиста мумија из Старог краљевства, биће потребно да се све књиге о мумификацији и историји Старог краљевства ревидирају”, истакла је професорка и шеф Катедре за египтологију на америчком универзитету у Каиру Салима Икрам за Обсервер.

Она је додала да ће ово “потпуно окренути наглавачке наше знање о развоју вјештине мумифицирања. Коришћени материјали, њихово поријекло и трговачки путеви повезани са њима драматично ће утицати на наше разумјевање старог Египта”.

Научници су до сада, како наводи професорка, мислили да је процес мумификације у доба Старог краљевства био релативно једноставан, те да се заснивао се на принципу исушивања, који није увијек био нарочито успјешан.

Такође, употреба смола је било много ограниченија у до сада истраженим мумијама из периода Старог краљевства.

Међутим, ова мумија је испуњена смолама и текстилом и тако успјешно балсамована да више личи на мумије које су пронађене хиљаду година касније”, напомиње професорка Икрам.

Откриће ове мумије у раскошној гробници у некрополи у Сакари снимљено је у документарној серији “Изгубљена блага Египта”, која се приказује на каналу Национална географија, наводи Гардијан.

Истрага о њеном датирању и анализи биће приказана у новој сезони исте серије.

Хијероглифи на гробу открили су да се племић звао Куви, да је био рођак краљевске породице и да је живио прије више од четири хиљаде година.

Продуцент серије Том Кук наводи да се на основу грнчарије која је пронађена у гробници знало да потиче из периода Старог краљевства, али професорка Икрам није вјеровала да је мумија из тог периода јер је била превише добро очувана.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана