Мокраћа астронаута корисна за прављење бетона на Мјесецу

ГС
Мокраћа астронаута корисна за прављење бетона на Мјесецу

Европска свемирска агенција (ЕСА) каже да би мокраћа астронаута могла бити користан састојак за прављење бетона када се једном буде градила база на Мјесецу.

ЕСА је саопштила да су истраживачи у недавној студији коју је она спонзорисала, открили да би уреа главно органско једињење у мокраћи, олакшало прављење смеше за "лунарни бетон".

Уз то би такво коришћење мокраће које би већ било на мјесту изградње Мјесечеве базе, смањило потребу за транспортом воде са Земље, те би смањило и цијену мисије.

Главни састојак "лунарног бетона" био би прашкаст материјал на Мјесечевој површини, назван "лунарни реголит".

Реголит (грчки: "прекривач стена") је растресити слој разнородног материјала, дијелом настао од раздробљеног и, утицајем метеоролошких прилика, ситно измрвљеног камена. Има га на Земљи, другим планетама, на Мјесецу, астероидима.

Једноставно и економично

ЕСА је рекла да уреа "може разбити водоничне везе и смањити вискозитет течних мешавина", те би се и тиме смањила количина воде потребна за израду бетона.

"Захваљујући будућим становницима Мјесеца, литар и по течног отпада који човјек ствара свакодневно, могао би постати обећавајући нуспроизвод за истраживање свемира", навела је ЕСА у пошлонедјељеном саопштењу.

"Надамо се да би мокраћа астронаута могла да се користи у будућој бази на Мјесецу, уз мање прилагодјавање садржаја воде", изјавила је коауторка студије, Марлиз Арнхоф.

"То је веома практично рјешење и зато што се њиме избјегава потреба за додатним компликовањем ионако сложених система за рециклажу воде за астронауте", додала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана