Могуће је да постоји 36 цивилизација које активно емитују радио сигнале у космос

Танјуг
Могуће је да постоји 36 цивилизација које активно емитују радио сигнале у космос

Могуће је да на Млечном путу постоји 36 цивилизација које активно емитују радио сигнале у космос, тврде британски астрофизичари.

Иако не постоје директни докази о постојању интелигентних ванземаљских облика живота, научници сматрају да би под претпоставком да је као и на Земљи за развој интелигентних облика живота на другим планетама потребно око пет милијарди година, број активних цивилизација у нашој галаксији требало да износи више десетина.

До те претпоставке научници су дошли посматрајући еволуцију на космичком нивоу, помоћу прорачуна названог "астробиолошка коперниканска граница".

Међутим, они тврде да је, у случају да су такве цивилизације равномјерно просторно распоређене у галаксији, најближа потенцијална ванземаљска цивилизација која учествује у таквој комуникацији од Земље удаљена 17.000 свјетлосних година, па би комуникација са њом са наше планете била практично немогућа.

Исто тако, крајње је мала вјероватноћа да су космичке звијезде на којима се можда одвија такав живот по својој маси налик Земљи - већина би могле бити нестабилне звијезде које се убрајају у такозване "црвене патуљке", наводи Скај њуз.

С обзиром да би због тога вријеме опстанка облика живота на њима било ограничено, то уједно значи и да је веома могуће да је наша цивилизација једина која постоји у нашој галаксији, кажу ови научници.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана