Могу ли комарци преносити корону?

Г.С.
Могу ли комарци преносити корону?

Сезона је комараца, а познато је да крвопије преносе болести, људи су забринут. Могу ли комарци преносити корону? И ако могу, да ли могу заразити људе?

Једноставан одговор је: мало вјероватно. Званично саопштење Свјетске здравствене организације каже да не постоје информације или докази који упућују на то да се нови вирус корона може преносити преко уједа комараца.

За почетак, корона вирус је респираторни вирус, и главни начин преноса су вирусне капљице испуштене у ваздух које инфицирају друге особе. Да би комарац постао заражен короном, вирус мора бити у крви особе коју је угризао.

"SARS-CoV2 је респираторни вирус који се искључиво задржава у плућима и респираторном тракту код инфицираних особа и ријетко се налази у крви", поручују са Колорадо Универзитета.

Успут, да би се вирус пренио са особе на особу путем комарца или неког другог инсекта, вирус би се морао репликовати унутар комарца. Међутим, ниједна врста корона вируса није показала да то може учинити.

Прије свега, комарац би морао покупити потребну количину вируса током угриза. Вирус тада мора не само преживјети пробавни процес, већ се размножавати унутар комараца и проћи кроз цријевну структуру комараца. Одатле мора проћи до пљувачних жлијезда, а комарци их могу изразити као дио својих пљувачних секрета." 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана