Моцартова соната ипак нема љековит учинак код обољелих од епилепсије

GS
Foto: Ilustracija

Ново истраживање психолога са Универзитета у Бечу показује да не постоје научни докази да Моцартова соната КВ448 има љековит учинак код особа обољелих од епилепсије.

Музици Волфганга Амадеуса Моцарта приписује се запањујући утјецај, посебно у посљедњих 50 година. Извјештаји о могућем позитивном дејству слушања Моцартове сонате на симптоме епилепсије добили су велику пажњу медија.

Емпиријска поузданост темељних научних открића је до сада остала нејасна. Нова студија бечких психолога сада показује да не постоје докази који би потврдили да Моцартова мелодија има позитиван учинак на епилепсију.
Моцартова музика се у прошлости повезивала с низом наводно корисних учинака на људе, животиње па чак и микроорганизме.

 Тако би слушање ове музике требало повећати интелигенцију одраслих, дјеце или фетуса у матерници. Бактерије у постројењима за пречиставање отпадних вода би биле учинковитије да слушају Моцартову композицију, а краве би давале више млијека. Већина ових наводних ефеката нема никакву научну основу.

Заједничко поријекло ових идеја може се довести у везу с опажањем привременог повећања перформанси ученика на тестовима просторне перцепције након слушања првог дијела Моцартове сонате.

У скорије вријеме, неке студије су пријавиле ублажавање симптома код пацијената с епилепсијом. Међутим, ново истраживање са бечког универзитета, засновано на цјелокупној доступној научној литератури о овој теми, показало је да не постоје поуздани докази о тако позитивном дјеловању Мозартове музике, преноси Кликс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана