Mјесец се охладио касније него што се вјеровало

Срна
Foto: ГС

ЛОНДОН- Мјесец се охладио касније него што се до сада вјеровало, сугерише материјал који су са овог природног сателита прикупиле кинеске сонде.

Остаци стијена настали топљењем магме који су са Мјесеца стигли на Земљу након успјешне прошлогодишње кинеске мисије милијарду година су млађи од материјала сакупљеног у осталим мисијама прије више деценија.

Узорци донесени са америчких и совјетских мисија стари су више од 2,9 милијарда година, али они прикупљени током кинеске мисије "Чанг`е-5" крајем прошле године готово су милијарду година млађи.

Ти подаци упућују на закључак да је вулканска активност на Мјесецу трајала дуже него што се претпостављало. У децембру прошле године кинеска сонда без посаде слетјела је на досад непосјећени дио велике равнице настале дјеловањем лаве Океанус Процеларум (Oceanus Procellarum). На Земљу је донесен 1.731 грам узорака. Један од главних циљева мисије назване по митској кинеској богињи Мјесеца Чанг`е био је да се установи колико је овај Земљин сателит био вулкански активан. Успјешно обављеном мисијом Кина је постала трећа у свијету која је до сада прикупила Мјесечеве узорке, након САД и Совјетског Савеза, који су прије 45 година остварили посљедњу успјешну мисију прикупљања материјала са Мјесеца.

У сљедећих пет година Кина планира да реализује мисије "Чанг`е-6" и "Чанг`е-7", такође без посаде, а циљ им је да истраже Мјесечев јужни пол.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана