Мистериозни 'вилински кругови' у пустињи: Нико не зна зашто су тамо

GS
Foto: Instagram

Сува, пјесковита и топла пустињска подручја су испуњена необичном појавом о којој научници не знају много, ипак, прављење мапе на којој су забиљежени тзв "вилински кругови" омогућила им је да схвате нове занимљиве чињенице о њима.

Према новој процјени стручњака, вилинске кругове можемо наћи на 263 мјеста, односно на три континента и у 15 земаља; укључујући Мадагаскар и Средњу Азију. Ове нове информације могле би помоћи научницима да открију што их тачно узрокује, пише Science Alert.

Права мистерија природе

"Спровели смо глобалну и темељну процјену мјеста налик вилинским круговима и открили стотине локација на три континента. Наша студија пружа увид у екологију и биогеографију ових фасцинантних узорака, па се ради о првом атласу њихове глобалне дистрибуције", рекао је еколог Емилио Гуирадо са Универзитета Аликанте у Шпанији.

Вилински кругови су права мистерија природе. Појављују се у пустињским пределима као мрље суве, голе земље, до око 12 метара у обиму и они су готово увијек међусобно одвојени; не додирују се или преклапају.

Мада још увијек не знамо са сигурношћу што их тачно узрокује, новија истраживања указују на то да су за ову тајанствену појаву можда одговорни сићушни инсекти. Научници су неко време разматрали идеју да их стварају токсини које за собом остављају друге биљне врсте, али та хипотеза је одбачена прије пар година.

Научници су у новом истраживању анализирали сателитске снимке високе резолуције и проучавали подручја широм света. "Открили смо 263 локације с обрасцима вегетације налик на вилинске кругове. Међу њима су већ идентификована мjеста у Намибији и Западној Аустралији, али и Западној Сахари, Афричком рогу, Мадагаскару и слично", пишу научници у истраживању.

Откривене заједничке карактеристике

Успjели су да идентификују специфичне карактеристике заједничке свим мjестима с вилинским круговима, попут врло сувог, пустињског окружења, високе температуре, високе сезоналности падавина, тла с врло мало храњивих материја и високим садржајем пијеска.

Оно што је занимљиво, открили су да подручја с вилинским круговима имају стабилнију продуктивност вегетације током времена од околних подручја на којима није забележен овај тајанствени феномен. Гуирадо и његове колеге сматрају да би ови налази могли помоћи при идентификацији разлога специфичних за неку регију због којих би могло доћи до појаве вилинских кругова, преноси Национална Географија

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана