Мистериозни објекaт уочен на тамној страни Мјесеца

Klix.ba
Мистериозни објекaт уочен на тамној страни Мјесеца

Кинески ровер Јуту 2 уочио је чудни објекaт на тамној страни Мјесеца.

Након опсервације ровера Jуту, објекaт је назван "мистериозном колибом", а сада ровер има задатак да га погледа из близине.

Чудни објекaт коцкастог облика је првобитно уочен у новембру, саопштио је кинески научни канал Оур Спејс Ровер га је детектовао на хоризонту и на удаљености од око 80 метара сјеверно док је пролазио кратер Вон Карман на јужној хемисфери на тамној страни Мјесеца.

Кинеска национална свемирска администрација ЦНСА је објавила фотографију објекта који се уздиже изнад хоризонта, док се иза њега види тамна позадина. На фотографији је тешко уочити детаље, тако да природа објекта остаје нејасна.

Кинези су показали снажан интерес да истраже ову "мистериозну колибу", а ровер би сада требао провести наредна два до три лунарна дана, односно два до три земаљска мјесеца, на путу према објекту избјегавајући кратере.

Ровер Јуту 2 је стигао на тамну страну Мјесеца 3. јануара 2019. године те се кретао кратеру Вон Карман широком 186 км. Овај ровер је дио кинеске четврте експедиције на Мјесец и друге која је повезана с ровером.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана