Мијењају се правила прихватања "колачића" на интернету

ГС
Foto: Илустрација

Тијесном већином од тридесетак гласова у ЕП прошла је забрана преузимања података грађана у сврху оглашавања на интернету.

Захваљујући томе што нас огласи више неће пратити, биће нам осигуран квалитетан приступ страници чак и ако не прихватимо такозване "колачиће".

Хрватска еврозаступница Биљана Борзан имала је посебан разлог за славље јер су усвојени управо њени приедлози који су уложили са колегама социјалистима о забрани огласа који нас прате на интернету.

”Интернет је постао Дивљи Запад. Сви се могу лажно представљати, свако свакога може пратити, узимати му податке, преварити и новчано оштетити без посљедица. Зато је крајње вријеме да се 22 године стар закон о дигиталним услугама промијени, а корисници интернета заштите од самовоља великих платформи попут Фејзбука, Гугл-а или Јутјуб-а”, истиче Борзан за портал Пословни.хр и поручује како се чак 98,5 посто прихода Фејзбук/Мета и 83,3 посто прихода Гоогле-а остварује оглашавањем.

Борзан напомиње како су упркос лобирању интернетских дивова проширили забрану таквог оглашавања с малољетника на све грађане, преносе Независне.

Такви огласи и праћење могу се једноставно искључити, а за "рањиве" групе ће бити одмах забрањени.

"Пуно људи је на интернету било преварено, Примјера ради, купили су нешто преко огласа који се појавио на Фацебоок-у, а достављен им је производ који уопште не изгледа тако. У таквим ситуацијама Фацебоок не би преузео одговорност нити би корисник могао да ступи с њима у контакт, а сада ће бити обавезна провјера свих предузећа која се на њему оглашавају као и да створе квалитетну службу за притужбе корисника“, закључује Борзан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана