Међународна свемирска станица избјегла удар непознатог свемирског отпада

Г.С.
Међународна свемирска станица избјегла удар непознатог свемирског отпада

Међународна свемирска станица је успјешно избјегла удар непознатог "свемирског отпада" у уторак навече

Америчка свемирска агенција НАСА је саопћила да је свемирски отпад уочен близу ИСС-а те да је због тога изведен "маневар избјегавања" како би се станица склонила. Ипак, НАСА је истакла да чланови посаде нису били у опасности.

За склањање ИСС-а искориштена је летјелица Прогресс која је спојена са станицом. Током маневрисања је посада била у руском сегменту, ближе путничкпк летјелици Соyуз. Након што је изведен маневар који је трајао 150 секунди, посада се вратила својим уобичајеним активностима.

Још увијек није јасно о каквом свемирском отпаду се ради, а НАСА-ини контролори мисије у Хоустону су га пратили уз помоћ Америчке свемирске команде. У једном тренутку је био удаљен 1,39 км од ИСС-а-

Свемирска станица је неколико пута у прошлости била погођена малим свемирским отпадом, а маневар избјегавања је извела и 2015. године. Био је то дио ракете Минотаур која је лансирана двије године раније. Тада су такођер кориштени потисници летјелице Прогресс како би се извео маневар.

Проблем свемирског отпада временом постаје већи, а ИСС је током ове године избјегла три удара.

У свемиру је све већа "гужва" јер се већ ради на неколико огромних сателитских констелација. НАСА је забринута због свемирског отпада у ниској орбити Земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана