Медицински психоделици и терапије за ријетке болести једни су од највећих здравствених открића 2021. године

Танјуг
Медицински психоделици и терапије за ријетке болести једни су од највећих здравствених открића 2021. године

2021. Била је то још једна велика година за истраживање коронавируса, пошто су одобрене вакцине и развијени нови третмани. Међутим, обим научних открића проширио се изван пандемије на друге области здравља.

 Ове године смо били свједоци напретка у лијечењу других већих и лакших болести, а нека од открића су револуционарна.

Ево шест најзанимљивијих, према Инсајдеру:

Медицински психоделици

Лијекови са психоделичним дејством су се посљедњих година показали обећавајућим у лијечењу неколико стања менталног здравља. У 2021, двије студије су повећале успјех супстанци које мијењају ум у комбинацији са терапијом.

За људе са посттрауматским стресним поремећајем, лијек за забаву МДМА може пружити олакшање. У клиничком испитивању фазе 3 са резултатима објављеним у Nature Medicine, 67% пацијената који су примали МДМА уз терапију разговора доживјело је такво побољшање да више нису могли да постављају дијагнозу два мјесеца након лијечења.

Одвојено, највеће насумично контролисано испитивање псилоцибина, активног састојка “магичних” печурака, показало је да терапија уз помоћ халуциногена значајно смањује симптоме депресије отпорне на лијечење.

У ранијој студији псилоцибина као лијека за депресију (април у односу на новембар), двије сесије са психоделицима су дјеловале “барем једнако добро” као и дневна доза антидепресива есциталопрама.

Тест крви који открива 50 врста рака

Нова технологија би могла да открије ране знаке више од 50 врста рака на основу једног вађења крви.

Gallery тест тражи фрагменте ДНК у крви који би могли да сигнализирају присуство рака. Ови фрагменти такође могу указивати на локацију тумора са “високом тачношћу”, дајући пацијентима предност у дијагнози и лијечењу.

У клиничким испитивањима која су укључивала људе којима је већ дијагностикован рак, GalleryГаллерy тест је идентификовао 51,9% карцинома у било којој фази развоја. Међутим, тест би могао бити користан за откривање рака који се не дијагностикује на редовним прегледима.

Први третман за прогерију

Прогерија је генетска болест која узрокује карактеристике прераног старења код отприлике 400 дјеце широм свијета. До недавно није постојао третман који би успорио напредовање болести. Обично је фаталан након отприлике 13 година.

Нови лијек, који је развијен ове године, могао би да продужи животни вијек за око 2,5 године. То је први и једини лијек за Хачинсон-Гилфордов синдром прогерије који је одобрила ФДА, а дјелује тако што спријечава накупљање детективских протеина.

Ови дефектни протеини, названи прогерин, обично узрокују смрт ћелија и оштећују срце и кости. Дјеца са прогеријом обично умиру од срчане инсуфицијенције или можданог удара, према клиници Мејо.

АЦЛ имплантат за лечење

АЦЛ или предњи укрштени лигамент је најчешћи извор повреда кољена, према извхештају из 2016. у часопису Journal of Clinical Orthopedic and Trauma.

Повреда је разорна колико и уобичајена. Поправка руптуре АЦЛ-а може укључивати више операција или чак потпуну реконструкцију, што захтјева уклањање здраве трансплантационе тетиве и значи дужи опоравак.

Нови имплантат кољена који је недавно одобрила ФДА могао би „у основи стимулисати АЦЛ да се сам залечи”, рекла је др Марта Мареј, главни ортопедски хирург у Бостонској дјечијој болници, у саопштењу за јавност.

Револуционарни уређај, направљен од говеђег колагена и капи пацијентове крви, премошћује јаз између напучених дјелова АЦЛ. Након минимално инвазивне процедуре за уградњу имплантата, он може брже зацијелити АЦЛ и са већим задовољством пацијената након реконструкције.

Нова пилула против гљивичне инфекције

Научници су недавно развили први нови антифунгални лијек у више од 20 година који блокира раст кандиде, гљивице која изазива вагиналне гљивичне инфекције.

Лијечење гљивичних инфекција без рецепта функционише у већини случајева, али у неким случајевима понекад је потребно вријеме. Потпуно нови третман нуди одступање од постојећих антифунгалних лекова.

Формула за бебе близу мајчиног млијека

Два научника су ове године направила прву лабораторијски узгојену серију мајчиног млијека, и то би на крају могло бити рјешење за родитеље који не могу или одлуче да не доје.

То је прво млијеко узгојено са ћелијама са нутритивним компонентама и сложеношћу мајчиног млијека, пренео је Инсајдер у јуну. Направљен је од лабораторијски узгојених ћелија дојке, умјесто да се додају састојци како би се направило нешто слично правој супстанци.

Иако је можда нутритивно сложенији од до сада познате млијечне формуле, оснивачи не тврде да је савршена замјена за мајчино млијеко. Не може одражавати исхрану мајке нити преносити важну имунолошку заштиту са родитеља на дијете. Међутим, понудиће алтернативу формули када се појави на тржишту.

Оснивачи су за Инсајдер раније рекли да очекују да ће овај производ бити доступан потрошачима за око три године. Након више истраживања и регулаторног одобрења, они се такође надају да ће смањити трошкове како би мајчино млијеко постало приступачан производ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана