Маскова компанија шаље у свемир америчко-руску посаду

Tanjug
Foto: Arhiva

Компанија Илона Маска Спејс Икс, требало би данас да лансира у орбиту сљедећу посаду Међународне свемирске станице, као дио петомјесечне мисије.

Посаду ће чинити два америчка и по један јапански и руски космонаут, пренео је Ројтерс.

Наводи се да је Спејс Икс лансирна ракета, која се састоји од ракетног врха Фалкон 9 са капсулом Кру Драгон под називом Енђуренс, постављена за полетање у подне по америчком времену у НАСА свемирском центру "Кенеди" у Кејп Канавералу на Флориди.

Четворочлана посада, како се додаје, требало би да стигне на Међународну свемирску станицу (ИС С) око 29 сати касније, у четвртак увече, како би започела петомјесечну научну мисију у орбиталној лабораторији око 420 километара изнад Земље.

Напомиње се да мисија, названа Кру-5, означава пету легитимну посаду ИС С-а, којом је НАСА летјела у Спејс Икс возилу откада у мају 2020, Теслин власник Маск, у оквиру приватног ракетног подухвата, почцео да шаље америчке астронауте у свемир.

"Сви системи свемирских летелица су у функцији", рекла је коментаторка Спејс Икса Кате Тајс током веб преноса припремних активности око три сата прије лансирања, додајући да "у овом тренутку све изгледа добро што се тиче временских прилика".

Ројтерс преноси да су астронаути управо изашли из оперативне зграде свемирског центра обучени у своја бијело-црна одела са шљемовима да би махнули знатижељницима и опростили се од вољених прије него што су одвезени до лансирне рампе неколико миља одатле.

Најновији тим предводи Никол Ман, 45, борбени пилот ветеран, а она улази у историју свемирских летова као прва жена коју је НАСА послала у орбиту и прва на месту команданта посаде Спејс Икс Кру Драгон.

У мисију је укључена је Ана Кикина (38), активан члан руске свемирске агенције Роскосмос, која је ће летети на америчком свемирском броду упркос тензијама Русије и САД око рата у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана