Маск објавио снимак мајмуна који игра игрицу користећи само ум

Танјуг
Маск објавио снимак мајмуна који игра игрицу користећи само ум

САН ФРАНЦИСКО - Компанија милијардера Илона Маска „Неуралинк“ , која се бави повезивањем мозга са компјутером, објавила је видео снимак на којем мајмун са уграђним чиповима игра видео игру користећи само ум.

У троминутном снимку види се како Пејџер, мужјак макаки мајмуна коме су чипови уграђени у обје стране мозга, игра игрицу “Мајнд понг”, а џојстик помера само размишљајући о томе како руку помера на горе или на доле.

Маск је на „Твитеру“ објаснио да ће први производ „Неуралинка“ омогућити парализованој особи да користи паметни телефон својим умом брже него што га остали користе уз помоћ прстију.

- Будуће верзије ће омогућити преусмеравање сигнала са неуралинкова на неуралинке у телесним сензорним неуронима, па ће, на пример, параплегичари моћи поново да ходају - наведено је у саопштењу компаније, преноси Ројтерс.

Пејџер је послије шест неделља тренинга научио да игра игрицу из 70-тигодина користећи џојстик.

„Неуралник“ је током тог процеса снимао информације о томе који неурони контролишу одређене покрете, након чега је џојстик искључен, а мајмун остављен да контролише игру само својим умом.

Прошле године „Неуралинк „је извео демонстрацију са свињом, али је утврђено да макакији имају хомологију мозга и способности понашања сличнију људима.

Компанија са сједиштем у Сан Франциску, основана 2016. године, намјерава да развије бежичне мождане импланте кој би помогли у лијечењу неролошких стања, као што су Алцхајмерова болест или повреде кичмене мождине.

Компанија истиче да жели да споји човјечанство са вјештачком интелигенцијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана