Маск: Људи ће стићи на површину Марса до краја деценије

ГС
Foto: Илустрација

Амерички визионар, милијардер, оснивач и директор компаније SpaceX, Илон Маск, вјерује да ће људи закорачити на површину Марса до краја ове деценије.

Нову амбициозну тврдњу Маск је саопштио у разговору за ЦНБЦ протеклог викенда, када је рекао да ће људи "дотакнути" тло Црвене планете прије краја 2020-тих.

"Мислим да ће се то догодити у овој деценији. Људи ће на Мјесецу бити још раније. Мислим да требамо обавити велику доставу на површину Марса, а након тога ће људи више почети рамишљати о томе. Пет или шест година касније људи ће увидјети да је Марс право мјесто за посјету", изјавио је Маск.

Путовање на Марс ће према његовим ријечима омогућити SpaceX-ова ракета Starship.

Starship је дизајниран да буде ракета/свемирска летјелица која ће се моћи више пута употребљавати и која ће служити за транспорт посаде и терета на Мјесец и Марс, као и за њихов повратак на Земљу. Starship је наводно толико напредан да је озбиљно забринуо конкуренте.

Године 2018. је јапански милијардер  Yusaku Maezawa потврдио да је резервисао лет Starshipom око Мјесеца за 2023. годину. У међувремену је америчка свемирска агенција НАСА изабрала Starship за прву посаду лунарног ландера у оквиру свог програма Артемис, а та мисија је планирана за 2025. годину. Циљ мисије је истражити јужни пол Мјесеца, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана