„Машина за снове“ репродукује заборављени сан

СРНА
„Машина за снове“ репродукује заборављени сан

ТОКИО - Јапанаци су направили "машину за снове" - уређај који може са репродукује садржај нечијег сна. Људи често нешто сањају, али када се пробуде сјећају се сна кроз маглу или га не памте уопште.

Тај сан сада је могуће "прочитати" помоћу нове технологије засноване на магнетној резонанси.

Јапански научници омогућавају да се поново репродукује сан као када се гледа видео-снимак. Нови уређај користи се у медицини за детаљно испитивање тјелесних органа помоћу магнетне технологије и радио-таласа.

Користи се у медицини за испитивање болести као што су рак, мождани удар, оштећење крвних судова у мозгу, тумори, повреде кичмене мождине, поремећаји ока или унутрашњег уха, мултипла склероза и за откривање повреда главе

. Међутим, ова модификована магнетна резонанса не користи се само за читање снова, већ и за њихову реконструкцију. Када се особа пробуди моћи ће поново да репродукујете сан на екрану, тако да га је немогуће заборавити.

"Машина за снове" функционише тако што мјери мождану активност док људи спавају. Подаци се затим уносе у алгоритам који реконструише сан, а реконструкција резултира репродукцијом сна. Да би се разумјела ову технологија, треба замислити мотор и мозак који ради по обрасцу који се појављује сваки пут када се мотор визуализује.

Алгоритми се користе за повезивање скенираних података из мозга са одговарајућим сликама са којима су у корелацији. Истраживачи у Јапану признају да њихова технологија није савршена, јер је њена тачност око 60 одсто, али постоји оптимизам да ће се знатно побољшати у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана